Wat vind ik in een hoekje van het Begijnhof te Brugge?

Wat vind ik in een hoekje van het Begijnhof te Brugge?

Penningkruid (Lysimachia nummularia

Penningkruid is een plant die vooral aan de randen van water erg op haar gemak is. Daarom is het des te opvallender dat we hem midden in de stad aantroffen in een klein kloostertuintje van het Begijnhof. Het enige water dat we er aantreffen is een (uitgedroogde) waterput. Mogelijks is de ondergrond dus wel vochtig, én aan de andere kant van de muur stroomt de Reie. Dat verklaart wellicht ook één en ander. 

Voor zover ik het heb kunnen navragen is het niemand bekend of die plant hier ooit is aangeplant. Mogelijks heeft een kloosterzuster ooit eens een exemplaar aangeplant in het tuintje. Omdat het een echte bodembedekker is heeft het zich dermate uitgebreid dat het hele tuintje er momenteel vol van staat. Helaas is de bloei nu (oktober) al voorbij. Benieuwd hoe het er volgende jaar tijdens de bloei zal uitzien. 

Verlossing uit de strijd

Penningkruid verdraagt ook schaduw en staat te boek als een bodembedekker. De Nederlandse naam dankt de plant aan de vorm van de bladeren, die wat op penningen lijken. Ook vinden we penningkruid terug in de boeken over geneeskrachtige kruiden. Zo wordt deze soort aanbevolen om als bloedstelpend middel te dienen, er wordt thee van getrokken die zou helpen tegen diarree. 

Lysimachia is Grieks voor ‘verzoening‘, ‘verzachting‘, ‘verlossing uit de strijd‘ en nummularia is Latijn voor ‘munt- of penningvormig‘.

Oeverplant die het goed doet bij de vijver

Penningkruid, dat tot de sleutelbloemfamilie behoort, is een soort die het erg goed doet bij de vijver, zowel als oeverplant als in het water. De plant bloeit in voorjaar en zomer (mei – juli) overdadig met veel prachtige, gele bloemen. (Brontekst: https://nbat.nl/penningkruid/)

De plant wordt 10-60 cm hoog en heeft kruipende of aan de top opstijgende, gevleugelde stengels. De vier vleugels zijn tot 0,7 mm breed. De plant vermeerdert zich vegetatief doordat de kruipende stengels op de knopen wortels vormen. De 2,5 cm grote bladeren zijn rond, eirond tot elliptisch met een stompe bladtop. Op de bladeren zitten rode klierpuntjes, die als het blad tegen het licht gehouden wordt met een loep goed te zien zijn.De plant bloeit van juni tot augustus met gele, 1,5-3 cm grote bloemen op dikke bloemstelen. 

Penningkruid doet het goed aan de vijver of aan de waterkant.

Meer informatie en bronnen

https://groenvanbijons.be/plant/penningkruid

https://www.ecopedia.be/planten/penningkruid

https://nl.wikipedia.org/wiki/Penningkruid

https://www.floravannederland.nl/planten/penningkruid

https://waarnemingen.be/species/7022/

https://www.vtwonen.be/tuinieren/penningkruid~e2379d8P


Ontdek meer van Stadsplanten

Abonneer u om de nieuwste berichten naar uw e-mail te laten verzenden.