“The Lost Book of Herbal Remedies” en …rode klaver

“The Lost Book of Herbal Remedies” en …rode klaver

Onlangs maakte een goede vriend mij attent op een interessant boek waarin een groot aantal medicinale planten beschreven worden: “The Lost Book Of Herbal Remedies”. *
Het is geschreven door Dr. Nicole Apelian (herboriste, antropologe, biologe en tevens instructeur voor overlevingsvaardigheden) en het werd uitgegeven door Claude Davis (hoofdredacteur van askaprepper.com). 

Claude’s doel met “The Lost Book of Herbal Remedies” (2019) was om de kennis van medicinale planten te redden die we in de loop van de geschiedenis verloren zijn; en om de echte remedies te scheiden van medicijnen die geen effect hadden. Het boek is geschreven in het Engels. Het is mij niet bekend of er ook een Nederlandstalige uitgave bestaat.

Rode klaver (Trifolium pretense)

Onlangs schreven we nog een artikel over de heilzame werking van rode klaver (Trifolium pratense). De Deense vrouw van mijn vriend toonde mij daarom een gefermenteerde drank op basis van rode klaver. Het is een product dat in Denemarken wordt verkocht en dat – afgaande op de afbeelding op de verpakking – o.a. gebruikt wordt bij osteoporose. Meer informatie omtrent dit product is te lezen op de website van organicdenmark.com (Zie link onderaan)

Regobone
Klik op de foto om te vergroten.

We wilden onmiddellijk weten of rode klaver ook in “The Lost Book of Herbal Remedies” beschreven wordt. Dat blijkt inderdaad het geval te zijn.

Citaat

“Ik eet de bladeren en jonge bloeiende hoofden zowel rauw als gekookt.  Van de bloemen wordt een zoete kruidenthee gemaakt en de gemalen zaaddozen en bloemen kunnen als meelvervanger worden gebruikt.  De penwortel is eetbaar als hij wordt gekookt.

Vanwege het gehalte aan fyto-oestrogeen isoflavonen werken rode klaverbloemen als een natuurlijk alternatief voor hormoonvervanging voor vrouwen.  Het verlicht de symptomen van de menopauze, waaronder het verminderen van de frequentie van opvliegers en nachtelijk zweten.”

“Osteoporose: Door te fungeren als een natuurlijke hormoonvervanging kan rode klaver het botverlies vertragen en zelfs de botdichtheid verhogen bij vrouwen in de pre- en peri-menopauze.”

“Cardiovasculaire gezondheid: Rode klaver helpt beschermen tegen hartziekten door het HDL (goede) cholesterol te verhogen bij vrouwen vóór en na de menopauze.  Het heeft ook bloedverdunnende eigenschappen, die de bloedstroom verbeteren en stolling voorkomen.”

“Thee van rode klaverbloemen is een uitstekend middel tegen huidirritaties.  Gebruik een extern kompres gemaakt van gehakte rode klaverbloem en water dat rechtstreeks op de huid wordt aangebracht.”  (Dr. Nicole Apelian )

 

Nota van de redactie

1) The Lost Book of Herbal Remedies is nog te koop bij amazon.com.be, maar is met 101 euro niet bepaald goedkoop te noemen. Wie het gratis als pdf-formaat wil downloaden kan dat via derde link onderaan.

2) Waarschuwing!

Hoewel rode klaver op verschillende manieren de gezondheid kan ondersteunen is het belangrijk om te weten dat er nog geen gezondheidsclaims over rode klaver goedgekeurd zijn door de Europese Commissie. 

Rode klaver bevat isoflavonen die ingrijpen op de receptoren voor hormonen. Daarom zouden mensen die een voorgeschiedenis of een familiehistorie hebben van borstkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker, vleesbomen of endometriose van rode klaver moeten afblijven.  

Bovendien ervaren sommige mensen bij gebruik van rode klaver bijwerkingen zoals huiduitslag en spierpijn. Rode klaver bevat bovendien ook vormen van coumarine en daarvan is bekend dat het bloedverdunnend is. Mensen die last hebben van bloedstollingsstoornissen of een antistollingsmedicijn slikken moeten daarom extra voorzichtig zijn. 

Het is sowieso altijd belangrijk om niet op eigen houtje te experimenteren met wilde planten. Raadpleeg altijd een gehomologeerd arts of fytotherapeut. De informatie op deze website is trouwens niet bedoeld ter vervanging van het advies van uw arts of zorgverlener. Lees daaromtrent ook onze disclaimer elders op deze website.

 

Bronnen en meer informatie

*The Lost Book of Herbal Remedies, 2019,  https://www.lostbookofremedies.com/vsl/index.php?

https://www.amazon.com.be/-/en/Apelian-Nicole/dp/1732557136

https://irp.cdn-website.com/6b820530/files/uploaded/The%20Lost%20Book%20of%20Herbal%20Remedies.pdf

https://www.organicdenmark.com/regobone-2l


Discover more from Stadsplanten

Subscribe to get the latest posts to your email.