Tuinvlieder in het stadscentrum

Tuinvlieder in het stadscentrum

Isotoma axillaris Lindl.
Tijdens een zondagse wandeling vond ik in de Kastanjeboomstraat te Brugge een bijzonder leuke tuinvlieder in het stadscentrum: Isotoma. Aanvankelijk herkende ik de plant totaal niet, dus mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Door het openstaande raam – het was 23 graden buiten – zag ik de bewoonster van het huisje bezig met de bereiding van haar middagmaal. Dus klopte ik even aan met de vraag of zij de plant ooit had gezaaid. Dat bleek niet het geval. Ook navraag bij de buren leverde hetzelfde negatieve antwoord op. 

Een kleine zoektocht op internet leerde mij dat de plant vaak aangeboden wordt in tuincentra en dat ze in het wild zeldzaam is. Volgens waarnemen.be zou er ook in de Visspaanstraat te Brugge een verwilderd exemplaar voorkomen.(zie: https://waarnemingen.be/observation/288993000/)

Volgens de Nederlandse verspreidingsatlas komt de plant inderdaad zeldzaam in het wild voor.

Zie: https://www.verspreidingsatlas.nl/9495

De paar exemplaren in Brugge lijken echt verwilderde exemplaren te zijn. Een zogenaamde “tuinvlieder”. Een zeldzame en waarschijnlijk kortstondige ontsnapping uit de teelt in stedelijke habitats. Sinds 2018 ontdekt op verschillende plaatsen in de steden Antwerpen en Brugge (en ongetwijfeld elders over het hoofd gezien omdat bloemen niet altijd worden waargenomen). Planten groeien altijd op de stoep, in scheuren in beton, aan de voet van muren en soortgelijke habitats. (Bron:https://alienplantsbelgium.myspecies.info/content/isotoma-axillaris)

Bij ons wordt de plant als eenjarige geteeld, maar in  Australië is dit een vaste plant die in de bergen en tussen rotsen groeit. Een tuinvlieder in het stadscentrum is altijd een boeiende ontdekking. Ik ben benieuwd hoe lang de plant er zal staan en of ze zich zal uitzaaien.

Planten van het geslacht Isotoma hebben melkachtig sap, een duidelijke penwortel en soms onvoorziene wortels langs de takken. De bladeren zijn afwisselend gerangschikt en meestal getand of gelobd. De bloemen staan solitair in de bladoksels of zijn in groepen aan de uiteinden van twijgen gerangschikt.  

Mooie stervormige bloemen die veelal blauw tot roze zijn maar ook wit.  Bloeit rijk en lang tot in de herfst. Toepassen in bloembakken, baskets,  potten, als vulplant in de border of vooraan in de border als randplant. 

Meer info op: https://waarnemingen.be/species/427454/

Isotoma, tuinvlieder in het stadscentrum van Brugge

 

Isotoma, een leuke tuinvlieder in het stadscentrum van Brugge


Discover more from Stadsplanten

Subscribe to get the latest posts to your email.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *