Op bezoek in de Tudor kruidentuin St.-Andries Brugge

Op bezoek in de Tudor kruidentuin St.-Andries Brugge

Een bezoek aan de Tudor kruidentuin te Sint-Andries Brugge is in elk seizoen de moeite waard. De meeste kruiden mogen nu wel uitgebloeid zijn, nu is het tijd van vruchten oogsten, zaden verzamelen en aanplanten tegen volgend jaar.
Conservator Marnic Ducasteele beheert de kruidentuin met hart en ziel.

In de tomatenserre teelt Marnic allerlei variëteiten. Het is een plezier om al die vormen- en kleurenrijkdom te bekijken. Om van de smaken nog maar te zwijgen… De bijgaande foto’s kunnen een idee geven, maar u moet het echt zelf eens gaan bekijken.

Zijn voornaamste bedoeling met de kruidentuin is om mensen de planten te leren kennen, opdat er meer respect voor de natuur in het algemeen en planten in het bijzonder zou groeien. Weerom… ‘onbekend maakt onbemind’. Op dat punt is zijn bedoeling dezelfde als de onze.

Ecosofie

Bijen komen drinken in de waterbak met waterkers

Hij werkt en vertelt vanuit de ecosofische gedachte: “Alles is met mekaar verbonden”. De samenhang der dingen dus. Hij toont hoe in een bak met waterkers constant vers water vloeit, want enkel in helder zuiver water kan de plant gedijen. Maar tegelijk komen de bijen – zittend op de blaadjes van de waterkers – drinken.

In een ‘vorig leven’ was Marnic kok en die ervaring combineert hij met zijn kennis van kruiden en planten. Niet zelden geeft hij de bezoeker tips voor culinaire bereidingen met planten. In de toekomst zal hij ook af en toe een bijdrage schrijven voor deze website. Zijn expertise op dat vlak wordt bijzonder gewaardeerd. We kijken er naar uit!

Een wandeling door de kruidentuin met Marnic als gids is voor iedereen een belevenis vol verrassingen. Hij vertelt zowel over de culinaire bereidingen met pompoenen als over de giftigheid van bijvoorbeeld de doornappel. Doornappel is een uiterst giftige plant waarvan de zaden vroeger werden gebruikt om een heksenzalf te bereiden. U bent bij deze gewaarschuwd: gebruik nooit wilde planten op eigen houtje zonder kennis van zaken, het zou je een “bad trip” kunnen bezorgen. Maar goed… dat is een ander verhaal…

Meer informatie over het kasteeldomein Tudor en de kruidentuin vindt u op de website van de stad Brugge. Klik op deze link.

Tomatensoort in de tomatenserre
Marnic Ducasteele en Marc Willems in de Tudor Kruidentuin op maandag 16 oktober 2023
Marnic Ducasteele en Marc Willems in de Tudor Kruidentuin op 16 oktober 2023

Discover more from Stadsplanten

Subscribe to get the latest posts to your email.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *