Harig knopkruid… “mijn man slaapt!”

Harig knopkruid… “mijn man slaapt!”

Het harig knopkruid (Galinsoga quadriratiat) is een plant uit de composietenfamilie De soort behoort met het ook in Vlaanderen veel voorkomend kaal knopkruid (Galinsoga parviflora) tot de knopkruiden. 

Galinsoga is vernoemd naar Don Mariano Martinez de Galinsoga (1766–1797), directeur van de botanische tuin te Madrid. Quadriradiata betekent ‘met vier stralen of straalbloemen’.

De Engelse naam ‘Gallant Soldier’ ​​zou een verbastering kunnen zijn van ‘Galinsoga’. In Groot-Brittannië wordt de naam Galinsoga af en toe in de volksmond weergegeven als “dappere soldaten”, en soms veranderd in “soldaten van de koningin”. In Malawi staat hij bekend als ‘Mwamuna aligone’ wat zich vertaalt naar ‘Mijn man slaapt‘. 

Geneeskrachtige planten

Planten zijn een prominent onderzoeksgebied geweest, en deze interesse gaat nog steeds door. Als alternatieve medicijnen bieden ze onder andere minder bijwerkingen. Mensen in ontwikkelingslanden vertrouwen volledig op geneeskrachtige planten voor hun basisbehoeften op het gebied van gezondheidszorg. Onderbenutte planten en groenten behoren tot de potentiële medicinale planten met opmerkelijke kwaliteit voor medicinale doeleinden.

Het gebruik van kruiden is een aloude behandeling om het lichaam te versterken en ziekten te behandelen. Kruiden bevatten echter componenten die bijwerkingen kunnen veroorzaken en kunnen interageren met andere kruiden, supplementen of medicijnen. Om deze redenen moet u voorzichtig omgaan met kruiden, onder toezicht van een zorgverlener die gekwalificeerd is op het gebied van botanische geneeskunde.

Medicinale toepassingen van harig knopkruid

Harig knopkruid

In de kruidengeneeskunde wordt het harig knopkruid gebruikt bij de behandeling van insectenbeten, jeukende huid, blaren, hoesten, koorts, griep.  Een hele mondvol dus.

De geneeskrachtige eigenschappen van G. parviflora zijn te danken aan de aanwezigheid van verschillende flavonoïden, saponinen, terpenoïden en tannines. Uit het literatuuronderzoek bleek dat G. parviflora verschillende farmacologische eigenschappen bezit, zoals antibacterieel, schimmelwerend, antioxidant en antidiabetisch.

Het begrijpen van deze onderbenutte planten kan bijdragen aan de verbetering van voeding, voedselzekerheid, gezondheid en economie voor miljoenen mensen.  Galinsonga is één van de onderbenutte planten met medicinale en voedingsvoordelen. De afgelopen twee decennia is uitgebreid onderzocht gedaan om het potentieel voor het beheersen van medische aandoeningen te beschrijven.

Harig knopkruid bevat veel ijzer, kalium, magnesium en vitamine C, het werkt ontstekingsremmend en is goed voor je weerstand. Verder bevat het een hoog gehalte aan calcium, kalium, magnesium en ijzer. Van alle eetbare wilde planten heeft knopkruid het hoogste ijzergehalte. Verder heeft het een hoog vitamine A en C gehalte. Het is een goed kruid om de weerstand te verbeteren en het heeft een bloedzuiverende werking.

Knopkruid wordt gebruikt voor de behandeling van brandnetelsteken en soortgelijke huidontstekingen door de aangetaste huid met de bladeren te wrijven.  Sap van de plant wordt toegepast om wonden te behandelen; het helpt het bloed van verse snijwonden en wonden te stollen. Plant is gebruikt als middel tegen scheurbuik vanwege het hoge gehalte aan vitamine C. De bloemen worden toegepast bij het maken van preparaten ter verlichting van kiespijn.

Het Instituto de Investigaciones para la Industria Alimentaria in Havana, Cuba, publiceerde in 2010 onderzoeksgegevens waaruit bleek dat bladolie van knopkruid een antimicrobe werking had tegen bijv. staphylococcus en bacillus cereus.

Onbevestigde bronnen zeggen dat onderzoekers fenolen en antioxidanten hebben gevonden die een heilzame werking hebben voor mensen met hoge bloeddruk en diabetes type 2.

Harig knopkruid
Harig knopkruid tussen andere kruiden

Waarschuwing

Belangrijke waarschuwing: Eet alleen planten als je er 100% zeker van bent dat je ze correct kunt identificeren en zo de mogelijkheid uitsluit dat het ‘valse vrienden’ in vermomming zijn. Overweeg altijd om een ​​kruidendokter of botanicus te raadplegen voordat u planten uit het wild consumeert. Ga bij twijfel altijd zonder! 

Extra voorzichtigheid is geboden bij kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen of die medicijnen gebruiken. Als u ooit allergische reacties of bijwerkingen op planten ervaart, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts.
Lees ook de disclaimer bij deze website onderaan de pagina.


Discover more from Stadsplanten

Subscribe to get the latest posts to your email.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *