Rozenbottels … superfood

Rozenbottels … superfood
Drie soorten

Er zijn drie soorten rozen die rozenbottels voortbrengen. De hondsroos of Rosa canina wordt zowat een à 3 meter hoog. Ze bloeit van juni tot en met juli met een wonderlijke zoete geur. De bloemen zijn wit tot roze en zijn 1,5 à 2 cm groot. De naam hondsroos verwijst naar het gebruik tegen hondsdolheid.

Een andere rozensoort is de Rosa rugosa of rimpelroos. Ze wordt zo genoemd omdat ze diepliggende nerven heeft waardoor ze gerimpeld lijken. Deze roos heeft zeer stekelige stengels, gebruik dus best handschoenen van goede kwaliteit. De Rosa rubignon of eglantier is de derde rozensoort. 

Al deze rozen brengen rozenbottels voort die we nu zullen bespreken. De Rosa rubignon of eglantier is eigenlijk een wilde inheemse rozenstruik. Het blazoen van de Rederijkerskamer ‘In Liefde bloeyend’ te Amsterdam (1516-1632) was: “Christus gekruisigd aan een wilden rozenboom; weshalve deze kamer meestal de Englentier werd genoemd, of ook wel: ‘Het Jueghdely.” (Oude spelling)

Rozenbottels
Superfood

Ze kunnen duizend jaar oud worden. De laatste wordt zowat twee meter hoog. Haar bloeitijd is van juni tot augustus met rozerode bloemen en een wit centrum. Van alle rozenstruiken kunnen de bottels opgegeten worden. Als je ooit verdwaald geraakt – wat we jou niet toewensen uiteraard – en je moet je zien te redden: eet gerust rozenbottels want het is een echte ‘overlevingsplant’. De rozenbottels verschijnen na de bloei van de struik. Arabieren en polaire bewoners maken een soort van pemmican. 

Rozenbottels zijn ware vitaminebommetjes.

Naast heel veel vitamine C, bevatten ze ook vitamine B1, B2, B3, B5, C, E en K. En de volgende mineralen: boron, calcium, chloor, chroom, fosfor, kalium, koper, magnesium, silicium, ijzer, zink en zwavel.

En nog andere belangrijke stoffen zoals looistoffen, anthocyanen, koolhydraten, pectine, vezels, betacaroteen, lycopeen en zeaxanthine.

Recept

De ‘Rosa rugosa’ levert wel de dikste bottels op. Je oogst de bottels best na de eerste vorst. Ze bevatten twintigmaal méér vitamine C dan een sinaasappel. Wie vermoeid is of lichaamszwakte ondergaat, neemt 2 lepels gedroogde pulp van rozenbottels, laat het enige tijd trekken in koud water, filteren en lichtjes opwarmen. Best niet koken om de vitamine C niet te vernietigen. Ze bezit samentrekkende eigenschappen en wordt dus ook gebruikt tegen diarree. 

Witte vloed is een vrouwenaandoening en kan door spoelingen verholpen worden. Reeds dertig eeuwen lang gebruikt men in China rozenbottels bij urinaire problemen. De thee is urinedrijvend. Rozenbottels bevorderen het immuunsysteem en is ook ontstekingsremmend. Het wordt daarom ingezet tegen artrose en artritis. 82 % van de mensen hebben na 3 weken dermate verlichting van hun pijnen dat pijnstillers kunnen afgebouwd worden. Door het diuretisch of urinedrijvend effect is het ook bloedzuiverend en bestrijden rozenbottels ook vochtophopingen. De bottels zijn ook licht laxatief. 

Medicinaal en culinair gebruik

Moedertinctuur

Wanneer je tinctuur maakt van de rozenbottels dan trekken de geneeskrachtige stoffen van de bottels in de alcohol en het water. Deze tinctuur kun je dan innemen wanneer je erg moe en futloos bent of een vitaminegebrek hebt. Ook kun je deze tinctuur prima gebruiken ter voorkoming van verkoudheid of griep. Of wanneer je aan het herstellen bent van een ziekte. Neem 3 x 40 druppels per dag.
De tinctuur is ook in de handel verkrijgbaar.

Infuus

2,5 gram gestampte rozenbottels overgieten met kokend water en 10 à 15 minuten laten trekken. Zeven en eventueel wat honing aan toevoegen. Gezondheid

  1. Pluk de rijpe bottels. Dit kan je vanaf september doen.
  2. Laat de bottels drogen op een donkere, warme plek. 
  3. Plet en maal de rozenbottels fijn.
  4. Voeg de rozenbottel in een thee-eitje toe aan jouw heet water en laat even trekken. 

Wijn

1 kg rozenbottels in stukjes snijden, 500 gram suiker, 3 liter witte droge wijn. Dit mengsel 8 dagen marcereren (trekken), filteren. 1 à 3 glaasjes per dag drinken. 

Rozenbottelolie:

De Rosa rubignon bevat 78 % meer essentiële vetzuren dan de Rosa canina en is daarom beter geschikt voor gebruik in de cosmetica. Ze wordt dus gebruikt om het regenereren van littekenweefsel en rimpels. Het is een natuurlijke derivaat van vitamine A en helpt in de opbouw van nieuwe huidcellen. Rozenbottelolie is uiterst geschikt voor de huid maar kies een natuurlijk product zonder synthetische pesticiden.

Tekst: Broeder Yvan Jacques, herborist

Disclaimer

De informatie op deze website is enkel bedoeld voor educatieve doeleinden.

De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. De auteurs kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. 

Er kan altijd interactie zijn met de klassieke geneesmiddelen.

Deze site vervangt geen deskundig advies voor medische behandeling. Raadpleeg altijd een deskundig zorgverstrekker of arts.


Discover more from Stadsplanten

Subscribe to get the latest posts to your email.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *