Wit vetkruid – Sedum album

Wit vetkruid – Sedum album

Wit vetkruid groeit op steenachtige plaatsen, op muurtjes, dijken, in duinen, in bermen van autowegen en op voedselarme, open en droge plaatsen. Geen wonder dus dat we het in de binnenstad van Brugge vonden. Lekker tegen een gevel.

Deze plant komt van oorsprong uit de bergen en is dan ook zeer geschikt voor de rotstuin als ‘voegenvuller’ in de stapelmuur of tussen stenen (ook bestrating). Verlangt een zonnige plek en een matig voedselrijke bodem. Ze groeit vrij snel en heeft meestal een kussenvormige groeiwijze.

Wit vetkruid is gemakkelijk te kweken in droge goed gedraineerde grond in de volle zon, hoewel het ook wel lichte schaduw verdraagt. Vandaar trouwens dat wij de plant vonden aan de zuidwestkant van het gebouw. De plant geeft de voorkeur aan zanderige bodem of grindgronden met een lage vruchtbaarheid. De sappige bladeren maken hem droogte- warmtetolerant. De plant kan invasief zijn en verspreidt zich langs de grond door uitgestrekte stengels die wortel schieten bij de knooppunten. Daardoor kan hij vrij uitgebreide matten vormen. Hij is ook goed te gebruiken als bodembedekker of op een dak.

Het wit vetkruid (Sedum album) is een overblijvende plant uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Het wit vetkruid kent vele ondersoorten die in vorm, afmeting en kleur van de bladeren verschillen.

 

De bloemen en de bladeren

Wit vetkruid - bloem
Foto © Smartse CC BY-SA 3.0 Wikipedia

De bloem kent vijf meestal witte kroonbladen, die vaak een rode middennerf hebben. De bloemen verschijnen gelijktijdig in groepjes op recht omhoog lopende stengels. De bladeren hebben de kenmerken die je van een vetplant kunt verwachten. Ze zijn rolrond, lijnvormig en tot 12 mm lang met een uiteinde dat een beetje op een knots kan lijken.de bloeiperiode is enkele weken in juni of juli. De bloeiwijze is kaal, maar soms van enkele klierharen voorzien.

Dikke, vlezige bladeren zijn glad en ongeveer cilindrisch. Ze zijn lichtgroen en bedekt met een witachtige, wasachtige bloei.

Naamgeving

Er zijn twee verklaringen voor het woord Sedum:

De naam Sedum komt van Sedare (Latijn) en betekent “afhouden/afvoeren”. Dit omdat vroeger het bijgeloof was dat de plant donder en bliksen kon afweren (afhouden/afvoeren).

De naam Sedum komt van Sedeo (Latijn) en betekent “zitten”. Dit omdat de plant schijnbaar zonder enig verband op rotsen/daken groeit.

Album komt van Albus (Latijn) en betekent “wit”, natuurlijk de kleur van de bloem.

Wit vetkruid

Gebruik

Sommige referenties beschrijven het wit vetkruid als licht giftig bij inname, terwijl andere dat niet doen. In ieder geval mogen stengels en bladeren rauw worden gegeten als ze erg jong en mals zijn. Naarmate de stengels en bladeren ouder worden, maar voordat de planten bloeien, kunnen de eetbare delen nog steeds worden gegeten.Meestal gegeten als augurk, hoewel het ook aan salades kan worden toegevoegd of gekookt met andere bladgroenten.

Waarschuwing: in grotere hoeveelheid gegeten kunnen maagklachten voorkomen. Het is sowieso niet verstandig om op eigen houtje te gaan experimenteren met wilde planten. Raadpleeg altijd een deskundig fytotherapeut. Pluk ook geen wilde planten op plaatsen die niet zo gezond zijn. De straat is daar – om de bekende redenen – één van.

Volgens onze informatie kunnen de stengel en bladeren worden aangebracht als een kompres om aambeien te behandelen. We hebben dit niet geverifieerd; 😉


Deze soort wordt vaak gebruikt in groene daken, omdat het een dichte mat van gebladerte vormt, weinig water nodig heeft en warmte en droogte goed verdraagt.

Bronnen en meer informatie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wit_vetkruid

https://www.floravannederland.nl/planten/wit_vetkruid

https://www.ecopedia.be/planten/wit-vetkruid

https://www.groenrijk.nl/plantengids/plant/vaste-plant/sedum-album-chloroticum

https://waarnemingen.be/species/7437/

https://www.herbarium.be/plant/wit-vetkruid-sedum-album/

https://www.plantennamen.info/nederlandse-namen/wit-vetkruid-sedum-album


Discover more from Stadsplanten

Subscribe to get the latest posts to your email.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *