Brandnetel
We zijn begin maart en overal verschijnen de jonge scheuten van de brandnetel. Het is nu het moment om die frisse blaadjes te plukken voor een lekkere en gezonde brandnetelthee.
Hoewel het kruid in de top 10 staat van de meest gehate onkruiden, is de brandnetel een interessante plant die lichamelijke klachten kan verminderen. Bij wat voor klachten je gebruik kunt maken van de brandnetel en hoe je hem kunt toepassen, zal ik in dit artikel voor je uit de doeken doen.
Zelf plukken
De beste kwaliteit pluk je zelf! De in het voorjaar geoogste brandnetels bevatten een hogere concentratie aan werkzame stoffen dan die van later in het seizoen. Zoek brandnetels op een plaats waar weinig verkeer langsrijdt. Knip alleen mooie, gave bladeren van de toppen af. Hoewel het gebruik van handschoenen wordt aangeraden, is het ook mogelijk om brandnetels met blote handen van de plant te halen. De naalden op de stengels groeien namelijk schuin omhoog. Wanneer je je hand op de stengel zet en deze omhoog beweegt, prik je jezelf niet.
Brandnetelthee
Brandnetelthee, afkomstig van de bladeren van de brandnetelplant, staat bekend om zijn helende eigenschappen die al eeuwenlang worden gewaardeerd. In dit artikel verkennen we de essentie van brandnetelthee, inclusief de voordelen voor de gezondheid en de voedingsstoffen die het bevat.
Deze thee wordt vaak gebruikt als een natuurlijke remedie tegen allergieën, huidproblemen en spijsverteringsproblemen. De overvloed aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen in de brandnetelthee helpt het lichaam te ontgiften en te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Bovendien is brandnetelthee rijk aan belangrijke vitamines en mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium en vitamine C, die essentieel zijn voor een gezond lichaam en een sterk immuunsysteem.
Stel je voor: een betoverende kruidenthee, vol van karakter en overladen met eeuwenoude geheimen van welzijn. Deze thee, met zijn subtiele, licht bittere smaak, wordt niet alleen gedronken voor de zintuiglijke ervaring, maar ook voor de gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt.
Brandnetel, al eeuwenlang gebruikt in de wereld van traditionele geneeskunde, wordt al generaties lang gewaardeerd vanwege zijn ontstekingsremmende en diuretische eigenschappen. Een ware kampioen in de strijd tegen allergieën, artritis en urineweginfecties, heeft dit kruid zijn plaats verdiend in het pantheon van natuurlijke geneesmiddelen.
Het bereiden van de thee is zeer gemakkelijk: de gedroogde bladeren van de brandnetelplant worden zorgvuldig ondergedompeld in heet water, waar ze hun essentie vrijgeven, verzacht door de warmte van het moment. Deze thee, een veelzijdige metgezel, kan worden genoten zowel warm als koud, en vindt vaak zijn perfecte balans met een vleugje zoetheid. Een lepeltje honing erbij is zalig, als je er niet té veel bij voegt.
Maar het ware wonder schuilt in voedingsstoffen die deze thee met zich meebrengt. Vitamine A, C en K, vergezeld van de robuuste aanwezigheid van ijzer en calcium. Een natuurlijk supplement voor het immuunsysteem, een toverdrank voor de algehele gezondheid. Het is geen wonder dat brandnetelthee een baken van bewondering is in de wereld van welzijn en gezondheid.
Drink één tot drie keer per dag een kopje brandnetelthee. Gebruik per kopje een ruime theelepel gedroogd, verkruimeld blad of een paar verse bladeren. Laat het 10 minuten afgedekt trekken, zeef het en drink het op.
Brandharen
In Nederland en België groeien in het wild twee soorten brandnetels: de grote en de kleine variant. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is vrij voor de hand liggend: de grote brandnetel kan wel anderhalve meter hoog worden, terwijl de kleine variant meestal niet hoger wordt dan 50 centimeter. Daarnaast zijn er nog enkele subtiele verschillen, zoals in de bloeiwijze en de dikte van het blad. Beide soorten zijn echter bruikbaar.
Op zowel de bladeren als de stengels van brandnetels zitten kleine brandhaartjes met weerhaakjes. Vooral in het voorjaar zijn deze talrijker en venijniger dan later in het seizoen. Wanneer je per ongeluk in contact komt met een brandnetel, breken de puntjes van deze haartjes af en wordt er mierenzuur in de huid geïnjecteerd. Dit kan leiden tot kleine blaasjes op de huid die behoorlijk kunnen jeuken. Gelukkig kun je deze jeuk verlichten door de huid in te wrijven met gekneusd weegbreeblad, kleefkruid, hondsdraf, dovenetel of het blad van de zuring. Vaak groeien deze kruiden in de buurt van brandnetels.
Gedroogde en gekookte brandnetels bevatten geen mierenzuur meer, en door het koken verdwijnen de scherpe brandhaartjes.
Reinigend
Brandnetels bevorderen de spijsvertering, waardoor het lichaam beter in staat is om voedingsstoffen op te nemen. Tegelijkertijd stimuleren ze de verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam via de urinewegen en de darmen. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten die worden veroorzaakt door een teveel aan afvalstoffen, zoals huiduitslag of stijve gewrichten, verminderen.
Gebruikers zullen mogelijk opmerken dat hun urine en ontlasting van kleur of samenstelling veranderen. Dit is een duidelijk teken dat afvalstoffen worden uitgescheiden uit het lichaam.
Opbouwend
Stel je voor: een kruid dat als een waar elixer het bloed verrijkt met kostbare mineralen, die de botten versterkt, de spieren verkwikt, de pezen versterkt en de huid doet stralen. Alsof dat nog niet genoeg is, omarmt het kruid ook nog de nagels en het haar, waardoor ze versterkt en veerkrachtig worden als nooit tevoren.
Voor degenen die worstelen met aandoeningen zoals botontkalking, artrose en andere tekenen van lichamelijke achteruitgang, biedt dit kruid een wonderbaarlijke uitkomst. Het is als een balsem voor het lichaam, een terugkeer naar vitaliteit en kracht. Het advies is dan ook duidelijk: laat de brandnetel haar magische werk doen en omarm de helende krachten van de natuur.
Gebruik
Omdat brandnetel afvalstoffen uit de cellen van ons lichaam verwijdert, is het belangrijk dat deze afvalstoffen ook goed worden afgevoerd. Om een kuur te volgen met brandnetel is het daarom nodig dat onze urinewegen en ons spijsverteringskanaal in goede conditie zijn.
Het is ook essentieel om voldoende water te drinken om het vochtgehalte in ons lichaam op peil te houden. Een algemeen advies is om de brandnetel drie weken te gebruiken en daarna een pauze in te lassen.
Mogelijke bijwerkingen
Mogelijk kunnen er tijdelijk reacties volgen op het gebruik van de brandnetel. Deze reacties zijn een teken dat het lichaam aan het reinigen is. Halveer de inname van de brandnetelthee als de reacties vervelend voor je zijn.
– Hou er rekening mee dat je vaker het toilet zult moeten bezoeken.
– Gewrichten kunnen gaan tintelen of jeuken
– Zweten of huiduitslag
– Toename van witte vloed
– Hoofdpijn
– Verkoudheid
– Beslagen tong
Niet gebruiken bij…
De brandnetel is een krachtig kruid en een kuur is voor kinderen niet geschikt. In dat geval kun je beter kiezen voor een milder kruid zoals viooltje, madeliefje of kamille.
– Gevoelige darmen, de ziekte van Crohn en reumatische ontstekingen kunnen mogelijk verergerd worden door het gebruik van brandnetel en een kuur wordt daarom afgeraden bij deze patiënten.
– Niet gebruiken bij koorts. Het lichaam is dan aan het opruimen en moet door de brandnetel niet extra worden gestimuleerd.
– De brandnetel is een goede bron van vitaminen en mineralen bij zwangerschap en borstvoeding, maar het gebruik moet niet overdreven worden. Vraag eventueel een persoonlijk advies aan een deskundige.
– Wanneer je medicijnen gebruikt, bestaat de kans op interactie tussen bepaalde medicijnen en de brandnetel. De apotheker kan je hier meer informatie over geven.
Brandnetelsoep
In bijgaand filmpje van Andrea Bleeker kan je leren hoe je brandnetelsoep maakt.
Dit artikel is een bijdrage van Andrea Bleeker. Haar originele tekst is te vinden op haar website: Kruidengeheimen.
Bronnen en meer informatie
https://www.kruidenmassages.nl/brandnetel-info.html
https://www.detheebaron.nl/blogs/theeblog/voel-je-vitaler-met-brandnetelthee/
https://www.hollandandbarrett.be/advies/thee/brandnetelthee/
https://thee.be/blog/waarom-brandnetelthee-een-echte-vitaminebom-is/
https://www.hetkleinstehuis.nl/nl/blog/post/brandnetelthee-gezondheidsvoordelen
https://www.tastea.eu/nl/blogs/blog/blog-al-het-goeds-van-brandnetelthee/
https://gezondeten.nl/voeding/brandnetelthee-gezond
https://www.vitaminesperpost.nl/actueel/brandnetel-goed-voor
https://www.teabar.nl/blog/brandnetel-geen-onkruid-maar-superfood-n9
- Kompassla
- Bezemkruiskruid
- Basterdwederik – deel 2
- Basterdwederik (Epilobium) – deel 1
- Op stap met lichenoloog Tim Claerhout
- Muursla
- Paardenkastanje
- Akkermelkdistel
- Fijnstraal – deel 3
- Fijnstraal – deel 2
- Fijnstraal – deel 1
- Stadsplanten top 10
Ontdek meer van Stadsplanten
Abonneer u om de nieuwste berichten naar uw e-mail te laten verzenden.