Wat te doen… in de winter?
De winter heeft – eindelijk zou je haast zeggen – zijn intrede gedaan. Wat doet een ‘doorwinterde’ plantenliefhebber dan de hele dag? In winterslaap gaan? Niets daarvan! De winter is het ideale moment om eens een andere wereld te verkennen. Niet de wereld van planten maar van korstmossen.
We hebben het rijk van korstmossen uitgebreid verkend. Toen we diep gingen graven, ontvouwde zich een prachtige wereld voor onze ogen: het rijk van het minuscule, het domein van het verborgene. Het is een wereld die door de meeste mensen vaak achteloos wordt genegeerd. Hoe verder we in die mysterieuze wereld doken, hoe meer we het enigma van het leven gingen bewonderen. Want het zijn inderdaad levende organismen: de vlekjes op trottoirs, muren, vensterbanken, bomen en boomstronken.
Die wereld gaan we de komende dagen en weken samen met u verkennen. Een voorsmaakje.
De slide show toont een tiental korstmossen die je overal in de stad kan aantreffen. Het beeld wisselt om de vier seconden.
Wat zijn korstmossen?
Een korstmos is een symbiose tussen een schimmel en een alg. De alg zorgt voor de benodigde suikers via fotosynthese, de schimmel voor de vasthechting, bescherming. In Vlaanderen komen enkele honderden soorten korstmossen voor. Een aantal zijn zeer algemeen en gemakkelijk te herkennen. Andere zijn dan weer moeilijk te identificeren. Soms zijn ze enkel te onderscheiden door middel van een chemische kleurreactie. Maar zo ingewikkeld gaan we het niet maken. Kijk de komende dagen (en weken) uit naar een tiendelige serie over korstmossen en laat u verrassen.
Ontdek meer van Stadsplanten
Abonneer u om de nieuwste berichten naar uw e-mail te laten verzenden.