Hondsdraf – deel 2
Over hondsdraf hadden we eerder al. Vandaag laten we onze medewerkster Andrea Bleeker aan het woord over de culinaire toepassingen van deze plant.
De eerste blaadjes van de hondsdraf gaan in de sla. De prachtige, blauwe bloempjes kunnen gebruikt worden om borrelhapjes te versieren.
Hondsdraf smaakt lekker in de soep, sla, kruidenboter, omelet, gehakt en aardappels. De blaadjes zijn het smakelijkst in april en mei. Ze hebben een aromatische geur en een beetje bittere, kruidachtige smaak. (Danielle Houbrechts)
Recepten
Voeg de verse jonge bladeren toe om frietjes, salades, soepen en groentegerechten te roeren.
Dompel takjes verse bladeren in beslag, bak en serveer met zout en olijven.
Het verse kruid kan worden gebruikt om een lekkere kruideninfusie te maken.
Tips van Andrea
Van maart tot juni worden de bladeren van hondsdraf gebruikt vanwege hun aroma. Je kunt ze rauw eten om de adem te verfrissen of ze gebruiken om thee, kruidenlikeur, kruidenwijn, schnaps en bier mee te kruiden, of als aroma voor kruidenolie. Het malse blad en de malse scheuttoppen lenen zich van maart tot mei uitstekend als toevoeging in salades, soepen, eiergerechten, quiche, eenpansgerechten, kruidenkaas …
De bloemen kunnen van april tot eind juni gebruikt worden als decoratie in salades.
De smaak van deze bij kneuzing heel aromatische en eetlustopwekkend geurende plant is bitter aromatisch. De bloemen smaken aangenaam zoetig.
(Bron: Eetbare wilde planten, Steffen Guido Fleischhaur, Jürgen Guthmann en Roland Spielberger)
Een ideale plant om de restanten van bewerkt voedsel af te voeren uit ons lichaam. De plant moet je waarschijnlijk wel even zoeken. Het is een plant die zich graag verschuilt in het gras, achter struiken en in de schaduw. Toch is het een veelvoorkomend oud geneeskruid. Een kruid dat vanwege de milde werking ook zeer geschikt is voor kinderen.
De plant bevat verschillende mineralen, zoals Kalium, Calcium en Silicium, maar ook (echte!) vitamine B en C zijn rijkelijk aanwezig in dit kruid. Hondsdraf is een kruid die verwerkt kan worden in soep, salade, in een gebakken ei of wat voor gerecht dan ook. Je kunt er ook een kopje thee van zetten door water wat net van de kook af is over het kruid te gieten. Laat even trekken voordat je het opdrinkt. De smaak is wel erg overheersend, dus begin met een kleine hoeveelheid.
Het uiterlijk van het blad maakt het makkelijk voor ons om te onthouden waar de plant voor te gebruiken is. Het blad lijkt met een beetje fantasie op een nier én op een oor. Twee gebieden waarbij de plant uitstekend van dienst kan zijn.
Kruidenthee van hondsdraf
Als je theedrinkt van hondsdraf moet je waarschijnlijk vaker plassen en dit kan een andere geur krijgen dan dat je gewend bent. Hondsdraf heeft de eigenschap om o.a. de nieren te helpen om overtollige zuren af te voeren. Een onaangename lichaamsgeur, reumatische klachten, allergie, botontkalking etc. zijn klachten die veroorzaakt kunnen zijn door een verhoogde zuurgraad. Maar ook ernstige ziekten kunnen zich makkelijker verspreiden in een lichaam met een verhoogde zuurgraad. Hondsdraf helpt de zuurgraad van het lichaam weer in balans te krijgen.
Niet ieders kopje thee!
Hoewel hondsdraf eetbaar kan zijn, is het niet ieders kopje thee – letterlijk. Sommigen kunnen allergische reacties ervaren, dus het is verstandig om in kleine hoeveelheden te bemonsteren als je een ‘first-timer’ bent. Zorg er altijd voor dat planten niet zijn behandeld met pesticiden of herbiciden voordat ze worden geconsumeerd.
Besluit
Laat hondsdraf niet langer geminacht worden als simpel onkruid! Dit kruid, met zijn betoverende eigenschappen, verdient een ereplaats. Niet alleen is het een lust voor het oog, met zijn sierlijke bladeren en charmante bloemen, maar het biedt ook een verrukkelijke aanvulling op culinaire gerechten en een verbazingwekkende bron van genezing.
Disclaimer
Deze site vervangt geen deskundig advies voor medische behandeling. Raadpleeg altijd een deskundig zorgverstrekker of arts. Ook wat betreft de op deze website aangeboden culinaire recepten mag u deze niet beschouwen als deskundig advies. Daarvoor dient u zich te richten tot een gehomologeerde arts, fytotherapeut of diëtist.
Lees daaromtrent onze disclaimer. Klik hier!
Credits en ©
Tekst: Andrea Bleeker, mederedacteur voor deze website)
http://www.kruidenmassages.nl/hondsdraf.html
Ik kan de website van Andrea Bleeker ten zeerste aanbevelen.
Bronnen en meer informatie
“Onbekende kanten van bekende planten”; Hans van den Bosch & Dick Scheps, 1983, Uitgeverij Bigot &Van Rossum BV Baarn
ISBN: 9789061342274
https://www.plantennamen.info/nederlandse-namen/hondsdraf-glechoma-hederacea
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hondsdraf
https://mercuur.praktijkinfo.nl/wakker-worden-gunderaba-hondsdraf
http://www.kruidjes.be/index.php
https://www.kruidenmassages.nl/hondsdraf.html
https://www.floravannederland.nl/planten/hondsdraf
https://waarnemingen.be/species/6836
Link naar de 12 meest recente artikelen
Ontdek meer van Stadsplanten
Abonneer u om de nieuwste berichten naar uw e-mail te laten verzenden.