Bleekgele droogbloem
Tijdens mijn wandelingen door de stad stuit ik steeds vaker op de delicate bleekgele droogbloem, die verrassend genoeg niet alleen tegen gevels opduikt, maar zelfs op de kademuren langs het water te vinden is. Deze plant, die normaal gesproken gedijt in vochtige gebieden zoals oevers, slikken en braakliggende akkers, lijkt zich wonderwel aan te passen aan het stadsleven. Ondanks de warmte en droogte van de stedelijke omgeving, floreert hij opmerkelijk goed en bewijst hij zijn veerkracht op onverwachte plekken.
Langs de Spiegelrei en de Coupure in Brugge stonden er enkele exemplaren in de volle zon.
Ik vind het altijd leuk om bleekgele droogbloem te ontdekken want deze opvallend viltige planten doen mij altijd een beetje aan edelweiss denken.
Uiterlijk
Door zijn viltige uiterlijk is de bleekgele droogbloem namelijk gemakkelijk te herkennen. Het blad en het wollige voorkomen zijn het meest opvallend aan deze planten.
Het is een eenjarige plant uit de composietenfamilie.
Het zijn doorgaans kleine, laagblijvende planten die niet groter worden dan zo’n 40 centimeter. Ze hebben een rozet van basale bladeren en talloze bloeiende stengels. De bladeren zijn lancetvormig, bedekt met fijne haartjes en vaak grijsgroen van kleur. De bloemen zijn klein en onopvallend, gerangschikt in dichte trossen aan de toppen van de stelen. Ze zijn omgeven door papierachtige schutbladen, die de plant een apart uiterlijk geven. Met een macrolens zijn de bloemen goed te zien.
Vookomen
Bleekgele droogbloem (Gnaphalium luteoalbum) is een vrij algemene soort in Vlaanderen. Het totale aantal vindplaatsen neemt toe, voornamelijk op de grote opgespoten terreinen in de havengebieden en in de stedelijke agglomeraties. In Wallonië is de plant zeldzamer.
Naamgeving
Gnaphalium komt van het Griekse gnaphalon: gekaarde wol, hetgeen slaat op het wolkleed bij vele soorten. Oorspronkelijk was het de naam voor Santolina maritima, die voor het vullen van kussens werd gebruikt. Luteo-album betekent ‘geel-wit’.
Kruidengeneeskunde
Kruidengeneeskunde is de oudste vorm van geneeskunde die de mensheid kent. Het was de steunpilaar van vele vroege beschavingen en nog steeds de meest beoefende vorm van geneeskunde ter wereld. Recente beoordelingen hebben aangetoond dat de geneeskrachtige planten een breed scala aan farmacologische effecten hebben en een goed alternatief vormen voor de behandeling en preventie van ziekten bij de mens.
Medicinale toepassingen
Gnaphalium luteoalbum heeft verschillende geneeskrachtige toepassingen die al eeuwenlang in de kruidengeneeskunde worden erkend.
Het wordt soms gebruikt om ontstekingen te verminderen. Het kan zowel inwendig als uitwendig worden toegepast om zwellingen en pijn te verlichten.
Het kruid staat bekend om zijn pijnstillende eigenschappen, vooral bij aandoeningen zoals reuma, artritis en spierpijn. Een infusie of tinctuur van de plant kan helpen om pijn te verzachten.
Bleekgele droogbloem wordt ook ingezet om de spijsvertering te verbeteren. Het kan helpen bij maagklachten, darmkrampen en andere spijsverteringsproblemen.
In de traditionele kruidengeneeskunde wordt bleekgele droogbloem ook gebruikt bij de behandeling van ademhalingsproblemen zoals astma, bronchitis en hoesten. De plant helpt de luchtwegen te ontspannen en slijm te verminderen.
Uitwendig gebruik van de plant in de vorm van kompressen of zalven kan helpen bij de genezing van wonden, zweren en huiduitslag. De antiseptische eigenschappen helpen infecties te voorkomen en de huid te kalmeren.
De plant heeft een diuretische werking, wat betekent dat het helpt bij de afvoer van overtollig vocht uit het lichaam. Dit kan nuttig zijn bij aandoeningen zoals oedeem of hoge bloeddruk.
Hij bevat antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de schade door oxidatieve stress en het bevorderen van een betere algehele gezondheid.
De plant ‘zou’ volgens sommige bronnen gebruikt worden bij de behandeling van borstkanker. We vonden daarvan geen bevestiging! (Medicinal Plants of China; Duke. J. A. and Ayensu. E. S.; Reference Publications, Inc.; 1985)
Waarschuwing
Hoewel bleekgele droogbloem veelbelovende geneeskrachtige eigenschappen heeft, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik ervan en bij voorkeur een deskundige te raadplegen voordat je het als geneesmiddel gaat gebruiken.
Deze site is niet bedoeld als deskundig advies voor medische behandeling. Raadpleeg altijd een deskundig zorgverstrekker of arts. Lees daaromtrent onze disclaimer .
Bronnen en meer informatie
https://www.floravannederland.nl/planten/bleekgele_droogbloem
https://www.ecopedia.be/planten/bleekgele-droogbloem
https://waarnemingen.be/species/6842
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bleekgele_droogbloem
https://wilde-planten.nl/bleekgeledroogbloem.htm
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=30112
https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/search/label/Bleekgele%20droogbloem
Link naar de 12 meest recente artikelen
Ontdek meer van Stadsplanten
Abonneer u om de nieuwste berichten naar uw e-mail te laten verzenden.