Culinair gebruik van de paardenbloem

Culinair gebruik van de paardenbloem

Veel mensen hebben vroeger als kind wel eens geproefd van paardenbloem, en dus krijg ik vaak de vraag of de plant eetbaar is. Inderdaad, alle delen van deze plant zijn eetbaar. Jonge bladeren kan men eten als groente of in salade verwerken. Het blad werkt vooral als voorjaarskuur door reiniging van lever en nieren. De stengels kan men eten als versterkend middel voor de lever. De wortel kan o.a. in soepen worden gebruikt.  Van de bloemen kan je een paardenbloemenwijn maken, en de wortels kunnen worden gebrand en gemalen als  koffievervanger.

Paardebloembladeren zijn een rijke bron van vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, vitamine C en kalium. De jonge bladeren bevatten o.a. vitamine B en C en veel mineralen, en worden verwerkt in sla en zijn een onderdeel in bloed reinigende voorjaarskuren. De plant heeft vanwege het hoge gehalte aan bitterstoffen een eetlustopwekkende werking. De plant kan daarom ook gebruikt worden bij problemen met de spijsvertering. 

Paardenbloemenjam

Van  herboristengilde.nl kregen we de toestemming om een recept van Elvira van Tinteren voor de bereiding van paardenbloemjam over te nemen. Waarvoor onze hartelijke dank!

U vindt het recept ook op de website: https://herboristengilde.nl/paardenbloemjam/

Het herboristengilde.nl is een vereniging van bekwame, gepassioneerde kruidenspecialisten. Die als doel heeft het beroep van herborist te beschermen, kruidentradities in stand te houden, de kruidenkennis op peil te houden en onderling kennis uit te wisselen.

Recept

Paardenbloemjam
Foto: https://plantleven.nl
  • 200 gram paardenbloem hoofdjes
  • 1 biologische citroen in schijfjes
  • 1 biologische sinaasappel in schijfjes, mocht je geen bio vinden, goed wassen
  • +/- 1 kg geleisuiker

Pluk de bloemen op een rustige plek. Zoek een plek waar geen honden uitgelaten worden of veel auto’s rijden. Ik zou zelf ook niet meteen paardenbloemen gebruiken die in een drukke straat groeien. Je hoeft de hoofdjes niet te wassen, wel een beetje uitkloppen. Insecten vinden de bloemen namelijk ook heerlijk.

Pluk al het geel van de bloem en doe ze in een grote pot. Citroen en sinaasappel erbij en overgieten met kokend water totdat alles onder staat.

24 uur laten trekken en daarna zeven. Afmeten hoeveel vocht je hebt en de juiste hoeveelheid geleisuiker toevoegen.

Afmaken zoals beschreven op de verpakking van de suiker.

 

Andrea Bleeker

Ook op het YouTube kanaal van Andrea Bleeker, één van onze redacteurs, kunt u een filmpje bekijken over het bereiden van paardenbloemengelei. Op haar website is overigen ook een interessant artikel over het gebruik van paardenbloem te lezen. Zie: https://www.kruidenmassages.nl/paardenbloem.html

 

https://www.youtube.com/watch?v=MwjYVWjPtmw
Bron: Andrea Bleeker, herboriste, https://www.youtube.com/watch?v=MwjYVWjPtmw

 

De onkruidenier

En op het YouTube kanaal van ‘De onkruidenier’ ziet u hoe paardenbloemenlimonade gemaakt wordt. 

https://www.youtube.com/watch?v=bNkKfwB9gXs
Bron: De onkruidenier https://onkruidenier.nl/

 

De Kruidenheksen

De bekende ‘Kruidenheksen'(the herbal witches) tenslotte tonen je hoe je paardenbloemen als groente kunt gebruiken.

https://www.youtube.com/watch?v=bhVjmMXkz1I
De “kruidenheksen” https://www.dekruidenheksen.nl

 

Disclaimer

De auteurs kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Lees hieromtrent ook de disclaimer onderaan deze pagina.

Bronnen en meer informatie

https://www.kruidenmassages.nl

https://plantleven.nl

https://velt.nu/paardenbloem

https://www.ecolonie.eu/nl/projecten/plant-van-de-maand/paardenbloem-taraxacum-officinale

https://herboristengilde.nl/paardenbloem/

Ontdek meer van Stadsplanten

Abonneer u om de nieuwste berichten naar uw e-mail te laten verzenden.