Eindejaars plantenjacht

Eindejaars plantenjacht

Zoek van Kerst t.e.m. 3 januari naar bloeiende planten

Omdat we graag willen weten welke planten er midden in de winter nog bloeiend te vinden zijn. Daar weten we verrassend genoeg maar heel weinig van, omdat er in de winter niet zo vaak naar planten wordt gekeken. Met deze plantenjacht willen we daar verandering in brengen!

FLORON organiseert deze winter voor de tiende maal de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijke periode: midden in de winter. Van Kerst t/m 3 januari gaan plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten. We zijn benieuwd hoeveel verschillende planten er dan nog in bloei staan en welke bloeiende plant het meest wordt gezien. Jij kunt ook meedoen!

We verwachten deze winter aardig wat bloeiende planten te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen voorjaarsbloeiers al te bloeien op zonnige en beschutte plekken, zoals we in eerdere jaren hebben gezien.

Doe mee! De regels zijn eenvoudig

  • Kies een moment van 25 december (Eerste Kerstdag) t/m 3 januari, met goed weer voor een wandeling.
  • Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan (geen tuinplanten). Je hoeft geen aantallen te noteren. Gebruik de zoekkaart hieronder om planten op naam te brengen.
  • Geef de resultaten door aan FLORON. Laat ook zien wat je gevonden hebt op Twitter met #plantenjacht. En deel je mooiste foto’s op onze Facebook-pagina of die van jezelf. Zo maak je andere natuurliefhebbers enthousiast om ook mee te doen.

Invoeren met de VERA-app

In de VERA-app van FLORON verschijnt op Eerste Kerstdag het formulier Eindejaars Plantenjacht om waarnemingen door te geven. Het is heel laagdrempelig: je hoeft geen account te maken om mee te doen en je kunt anoniem deelnemen. Download de VERA-app alvast.

Verbeter je plantenkennis

Florist Hanneke Waller maakte een presentatie met 139 dia’s over de plantenjacht, waarin alle algemene winterbloeiers staan uitgelegd. Download de presentatie (pdf, 17 MB).

Bronnen en meer informatie

https://www.floron.nl/plantenjacht

https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.verspreidingsatlas.vera&hl=nl&pli=1

https://www.floron.nl/plantenjacht/resultaten

Muurleeuwenbek (7 december 2023)

Discover more from Stadsplanten

Subscribe to get the latest posts to your email.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *