Ridderzuring

Ridderzuring

Beschrijving

ridderzuring
De bloeiwijze

Ecologie van de ridderzuring

Traditionele toepassingen

Ook bij huidproblemen vond ridderzuring zijn plaats. Van de verse bladeren werd een papje gemaakt dat uitwendig werd aangebracht op huiduitslag, eczeem of insectenbeten — ook bij prikken van brandnetels. De samentrekkende stoffen (looistoffen) in de plant zouden de huid helpen kalmeren, jeuk verminderen en ontstekingen remmen.

Voor de spijsvertering gebruikte men aftreksels van de wortel. Die werden ingezet bij constipatie, waarbij men rekende op de milde laxerende werking van bepaalde stoffen in de plant. Daarnaast geloofde men dat ridderzuring kon helpen bij lever- en galproblemen, al is daar geen wetenschappelijk bewijs voor.

Ten slotte speelde ridderzuring een rol in de wondverzorging. Verse bladeren werden rechtstreeks op kleine wonden, kneuzingen of ontstoken plekken gelegd. Men geloofde dat ze de pijn verzachtten en het genezingsproces ondersteunden, mede dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen die men de plant toeschreef.

Hoewel deze toepassingen vandaag vooral van historisch belang zijn, geven ze een boeiend inzicht in hoe mensen vroeger vertrouwd waren met de kracht van planten, en hoe planten als ridderzuring niet alleen als onkruid, maar ook als geneeskrachtige bondgenoten werden beschouwd.

⚠️ Waarschuwing bij gebruik!

Ridderzuring aan de Sint-Annarei te Brugge

Volksmagie en ritueel gebruik

Conclusie

Bronnen en meer informatie


Link naar de 12 meest recente artikelen


Ontdek meer van Stadsplanten

Abonneer u om de nieuwste berichten naar uw e-mail te laten verzenden.



Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *