Kandelaartje

Kandelaartje


Terwijl ik vanochtend mijn vertrouwde route naar de plaatselijke bakker liep, werd mijn aandacht plotseling getrokken door een overvloed aan minuscule plantjes met witte bloempjes. Ik herkende het onmiddellijk want het is maart, en zoals verwacht heeft dit kleine wonderplantje zijn stempel gedrukt op het stedelijke landschap, waar het op de meest onverwachte plaatsen zijn delicate pracht tentoonspreidt. Maak kennis met het kandelaartje, Saxifraga tridactylites.

Te midden van een overvloed aan minuscule planten met witte bloempjes, schittert het kandelaartje als een parel met slechts enkele bloemen die hun witte kroonblaadjes tonen. Het begint zijn reis als een bescheiden rozet, maar groeit vervolgens uit tot een gracieus plantje waarvan de weelderige, vlezige bladeren, hoe klein ook, opvallen door hun ingewikkelde insnijdingen. De Latijnse naam maakt al één en ander duidelijk. “Tridactylites” duidt op de kenmerkende drie-vingerige blaadjes van deze plantensoort. Hun vormen variëren van spatelvormig tot drielobbig, en soms zelfs tot handvormig.

We hebben het al eerder uitgebreid over het kandelaartje gehad (Klik hier voor de link), vandaar dat we het vandaag houden bij een fotoreportage in de vorm van een slideshow. De beelden wisselen vanzelf om de vier seconden. De – helaas onvermijdelijke – sigarettenpeuken op de grond geven een idee van de grootte van het plantje.

Bronnen en meer informatie

https://wilde-planten.nl/kandelaartje.htm
https://www.floravannederland.nl/planten/kandelaartje
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kandelaartje
https://kandelaartje.wordpress.com/about/
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=29205
http://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/2016/04/kandelaartje.html


Ontdek meer van Stadsplanten

Abonneer u om de nieuwste berichten naar uw e-mail te laten verzenden.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *